MINI csoport 1-3 éves gyerekeknek

A kisgyermekeket 10 hónapos kortól fogadjuk. Beilleszkedésüket, az új környezethez való alkalmazkodásukat a fokozatos, fél napos beszoktatással segítjük elő, alkalmazkodva a gyermekek és a szülők igényeihez.

Miért fontos a Bölcsőde, mint közösség?

A kisgyermek életében az első három év, az első közösség szerepe meghatározó, hiszen ez a korai időszak meghatározó szereppel bír a gyermek későbbi személyiség fejlődésében. A kisgyermek ebben az életszakaszában a legsérülékenyebb testileg, lelkileg egyaránt, erősen függ a felnőttől. A gondozónő, óvónő személyisége meghatározó. Ebben a korai életszakaszban kezd kialakulni az Én tudat, Én kép, a gyermeki öntevékenység és önállóság.

Ennek a fejlődési folyamatnak az elősegítése kis létszámú közösségben valósítható meg a legsikeresebben, a gyermekek eltérő képességeinek, egyéni sajátosságainak figyelembe vételével.

Miért előnyös a családias kis létszámú közösség?

  • Könnyebb a beilleszkedés.
  • A gyermek hamarabb fordul kortársai felé. Könnyebben alakul ki gyerek-gyermek közötti barátság
  • Könnyebben megvalósítható az egyéni fejlesztés, több figyelem jut a kicsik egyéni igényeire
  • Kisebb létszámú közösségnél lecsökken a fertőző betegségek száma, lényegesen kevesebb a megbetegedés

Miért fontos a gyermekközösségbe történő fokozatos beszoktatás?

A szülő jelenléte biztonságot jelent a gyermeknek, ez a jelenlét a beszoktatás néhány napjában valóban szükséges. Később viszont ez a jelenlét tapasztalatunk szerint már kimondottan hátrányos és megterhelő lehet a gyermek számára. Nagy jelentősége van annak is, hogy a szülő valóban nyugodt szívvel bízza ránk legféltettebb kincsét, hiszen gyakran azt tapasztaljuk, hogy az édesanyák nehezebben válnak el a gyermekeiktől, mint a gyermekek tőlük. Túlzottan elhúzódhat a beszoktatás folyamata, amely során ugyanúgy elfáradnak a szülők, mint a gyermekek és a gondozónők is. Ezekre a tapasztalatokra alapozva az első néhány napban, max. 1 hétben a kisgyermekek ebéd utáni hazavitelét szoktuk kérni a szülőktől. Természetesen a legnagyobb mértékben biztosítjuk a szülő számára, hogy megismerje nevelési elveinket, módszereinket, gyermek közösségünket, és a gondozási műveleteket, így pl. pelenkacsere, kézmosás, fogmosás, folyadékpótlás napi rendszerét, folyamatát. Sikerünk záloga az is, hogy számunkra rendkívül fontos a gyermek otthoni szokásainak megismerése, a család életritmusának szem előtt tartása, a családi nevelés kiegészítőjeként az őszinte együttműködés.

A nap bizonyos részét együtt töltik a kisebbek és a nagyobbak, pl. udvari játszásnál, uzsonna utáni, a szülők érkezését váró időszakban. Jó tapasztalatok vannak a vegyes korcsoportról, mivel ez természetes közege a családban élő testvéreknek is. A kisebbek számára mindenképpen nagy húzóerő a nagyobbak jelenléte, sokat tanulnak tőlük, a nagyobbak szeretgetik a kicsiket babáznak, játszanak velük.

 

Napirend

07.30-09.30 Érkezés, folyamatos reggeli, szabad játék a csoportszobában
09.30-12.00 Fejlesztő játékok a csoportszobában vagy az udvaron
12.00-12.30 Ebéd, majd a félnapos gyermekek hazavitele
12.30-15.00

Mese, délutáni pihenés, alvás
15.00-15.30 Uzsonna
15.30-18.00 Játék a csoportszobában vagy az udvaron, hazamenetel